19 Aralık 2016 Pazartesi

Yeniden Yeni Yine Nilüfer'le...



Beni yakından tanıyan çoğu kimsenin bildiği üzere, çocukluğumdan bu yana koyu bir Nilüfer hayranıyımdır. ‘Kalbim bir pusula/Ağlıyorum yine’ adlı 1972 tarihli ilk 45’liğinden bugüne tüm diskografisine sahip olduğum, beni her zaman büyülemeyi başarmış Türk Popunun gelmiş geçmiş en önemli yorumcularından birisi olan Nilüfer, şimdi, sadece bir kaç gün once piyasaya sunulan ‘Yeniden Yeni Yine’ isimli, ağırlıklı olarak 90’lı yıllarda, bir bölümü ise 80’li yılların sonu ve 70’li yıllarda farklı sanatçılar tarafından seslendirilmiş, Türk Popüler Müziğinin ortak hafızamızda yer etmiş, önemli klasiklerini seslendirdiği bir albümle karşımızda.

1990 yılından beri, her yeni Nilüfer Albümü çıktığında olduğu gibi, bu albümü de ilk çıktığı gün, yani geçtiğimiz cuma günü, bir koşu gidip satın aldım . Sanatçının, yaklaşık 25 yıl önce 1992 yılında yayınlanan ve çok büyük bir satış rakamına ulaşan ‘Yine Yeni Yeniden’ Albümüne gönderme olarak ‘Yeniden Yeni Yine’ adını taşıyan bu konsept albümün kapak kompozisyonunu oldukça başarılı buldum, sade fakat bir o kadar da şık ve klas bir Nilüfer karşılıyor bizi albüm kapağında ve kartonette yer alan fotoğraflarda.

Gelelim albümün içeriğine. Nilüfer isim olarak ‘Yine yeni yeniden’e gönderme yapsa da, içerik açısından albüm, Nilüfer’in 1987’de yayınlanan ve ‘Geceler’ hariç hemen hemen tüm şarkıların daha once başka sanatçılar tarafından yorumlanmış olduğu ‘Geceler’ Albümü’nü anımstıyor.



 
Hatta, Geceler'in yaklaşık 30 yıl sonra dünyaya gelen bir kardeşi de denilebilir 'Yeni Yine Yeniden' için. Çünkü, belirttiğim gibi bu albüm baştan sona, daha once diğer sanatçılar tarafından yorumlanmış Türk pop müzik klasiklerinden oluşuyor. Slov parçaların daha fazla yer aldığı bu çalışma tam anlamıyla güzel bir sonbahar-kış albümü olmuş. Bu yüzden, 2016 senesinin son albümü olma sıfatını da elinde tutan bu albümün yılın çok doğru bir döneminde yayınlandığını ve yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, arşiv değeri taşıyan bu çalışmanın sevdiklerimiz için güzel bir yılbaşı hediyesi olacağı kannatindeyim. Sezen Aksu’nun 1991 yılında yayınlanan ve satış rekorları kıran ‘Gülümse’ Albümü’nün en özel parçalarından birisi olan ‘Seni kimler aldı’ ile açılan albüm, Aşkın Nur Yengi’yle tanıştığımız 1990 senesine ait, Yengi’nin ‘Sevgiliye’ adlı ilk albümünde yer alan, yine Sezen Aksu Bestesi ‘Yazık’ ile devam ediyor.



 


 


İlk kez Ajda Pekkan tarafından 1993 yılında seslendirilen, 1997’de Selda Bağcan’ın da yeni bir soluk kattığı ‘Ağlama anne’,



90’lı ve 70’li yıllardan birer Ajda Klasiği ‘Yalnızlığa hüküm giydim ve ‘Hoşgör sen’,



 

 
Sezen Aksu’88 Albümünün başarılı slovlarından ‘Unut’,



 
ilk kez 1994 yılında Eda-Metin Özülkü tarafından seslendirilen, 2003 senesinde Popstar Türkiye yarışmasında Bayhan yorumuyla yeniden hatırlanan‘Seninle olmak var ya’ ,



 
Levent Yüksel’in 1993 tarihli ilk albümünde yer alan ve 90’ların en çok sevilen şarkılarından olan ‘İstanbul’, Sertap Erener'in efsanevi 'Lal' Albümünden 'Sevdam ağlıyor',



 
bestesi populer müziğimizin çok özel ve çok değerli bir ismi olarak nitelendirdiğim, çok güzel çalışmalara imza atmış Ümit Sayın’a ait olan ve Türk Popu’nun yine özel isimlerinden birisi olan, 90’lı yılların unutulmaz yorumcusu Bendeniz tarafından 1995 yılında seslendirilmiş ‘Gönül yareler içinde’,


 
2001 yılında Kenan Doğulu’nun yorumuyla çok büyük beğeni toplayan ve daha sonra şarkının söz yazarı ve bestecisi İlhan Şeşen ve Bülent Ersoy tarafından da seslendirilen ‘Ellerimde çiçekler’


 ve ülkece oldukça zor ve tatsız bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde en çok ihtiyacımız olan ‘birlik’ duygusunun ve ülkemizin eşsiz  güzelliklerinin altını çizen, Fikret Şenes’in olağanütü sözleri ve rahmetli Ayten Alpman’ın mükemmel yorumuyla hafızalarımıza kazınan ‘Memleketim’ise albümde yer alan diğer parçalar.
 

Her birisi, kendisini fazlasıyla ispat etmiş, hafızalarımızdan silinmeyen mükemmel eserler, Volga Tamöz’ün başarılı düzenlemeleri ve Nilüfer’in eşsiz ses ve yorumuyla birleşmiş ve ortaya gerçekten çok özel, arşiv değerinde bir konsept albümü çıkmış.
 

Nilüfer’in sesinden ve yorum gücünden bahsetmişken, burada bir konuya değinmek istiyorum. Bir kaç gündür, farklı internet sitelerinde, albümle ilgili yapılan yorumları okuyorum. Kimileri, albümü çok beğendiklerini dile getirirken, kimileri ise Nilüfer’in artık eski ses rengini ve gücünü yitirdiğini belirterek bu albümü eleştirmişler. Şunu belirtmek isterim ki ‘Ne yazık ki yılların geçmesine engel olamıyoruz. Yıllar ilerlerken tıpkı tüm organlarımız gibi ses tellerimiz de bazı değişimler yaşıyor. Sesine ne kadar iyi bakarsa baksın -ki Nilüfer, düzenli ve sağlıklı özel yaşantısıyla, Türkiye’de sesine en iyi bakan sanatçılardan birisidir- bugün tam 61 yaşındaki Nilüfer’den 20’li , 30’lu yaşlarıyla birebir aynı sesi beklemek yersiz olur. Nilüfer’in ses rengini halen daha emsalsiz derecede güzel bulduğumun, son derecede doğru ve etkileyici bir ses tekniği kullandığını düşündüğümün altını çizmek isterim. Yıllar önceki vokal performansıyla güncel performansı arasındaki farkı ‘sesinin bozulması’ olarak değil, ‘sesinin olgunlaşması’ olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

 
 Ben şahsen, ‘Yeniden Yeni Yine’yi çok beğendim. Özellikle 90’lı yılların ağırlıklı tutulduğu bu çalışmayı dinlerken ortaokul dönemime denk gelen o yılları adeta yeniden yaşadım, radyoda bu şarkıların çaldığı, servisle okula gidip geldiğim o günleri yeniden hatırladım ve Nilüfer’in sesinden bu şarkıları duymaktan büyük mutluluk ve keyif aldım.  Favori parçalarım ise başta ‘Gönül yareler içinde’ olmak üzere ‘İstanbul’,‘Seni kimler aldı’, ‘Ağlama anne’ Seninle olmak var ya’ ve Yazık’. Albümde, olmasaydı da olurdu diyebileceğim tek şarkı ise ‘Hoşgör sen’. İtiraf etmeliyim ki bir tek o şarkıda, kulağım Ajda Pekkan'ı aradı. Dilerim, bu albüm de, tıpkı Nilüfer’in çok severek dinlediğim ve yeni şarkılardan oluşan son albümü ‘Kendi cennetim’ gibi, kısa zaman içerisinde LP Plak baskısına da kavuşur.

 Kısacası bir döneme damgasını vurmuş, bir birinden güzel ve etkileyici şarkıları, ülkemizin gelmiş geçmiş en büyük seslerinden, en usta yorumcularından birisinin sesiyle yeniden keşfetmek, bir ömür boyu arşivinizde saklamak için Nilüfer ve Yeniden Yeni Yine’ en doğru tercih.

Hepinize müzik ve sevgi dolu günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder